De verborgen narcist

In samenwerking met noordernieuws.be

 

Verborgen narcisme is één van de meest extreme en destructieve vormen van narcisme. Het emotioneel misbruik door een verborgen narcist gebeurt zo subtiel en geniepig, dat jij het gevoel hebt dat je gek wordt en dat je continu op je woorden moet letten. Je weet dat er iets niet in de haak is, maar je kunt er geen vinger op leggen. De ene keer is de verborgen narcist liefdevol, meegaand, charmant en vriendelijk. Het volgende moment word je afgemaakt met verwijten, boosheid, stiltebehandelingen en beschuldigingen. Een kenmerk van verborgen narcisme is het defensieve karakter en het vermogen om emotioneel kwetsbaar te zijn. Hierdoor denk jij dat ze oprecht zijn in het uiten van emoties, zoals huilen en empathie. De vele kenmerken die specifiek betrekking hebben op verborgen narcisme zijn lastig te ontdekken. De verborgen narcist is extreem goed in het verbergen van zijn ware aard en ervaren paniek als ze merken dat je ze door begint te krijgen.

Hoe herken je de verborgen narcist

De beste manier om te ontdekken of je met een verborgen narcist te maken hebt, is alert te zijn op steeds terugkerende gedragingen die op een gegeven moment een patroon vormen. De verborgen narcist levert vaak en veel kritiek, maar kunnen kritiek of feedback zelf niet incasseren. Dit komt omdat zij erg onzeker zijn. Hun, vaak onterechte, kritiek op jou is juist een projectie van hun eigen tekortkomingen. Voor de buitenwereld hanteren zij een masker van charme, vriendelijkheid en zorgzaamheid. Maar achter gesloten deuren hebben zij een ander gezicht, die totaal niet rijmt met hun publieke imago.

Ze praten jou een schuldgevoel aan

De verborgen narcist praat je een schuldgevoel aan. Als je hem/haar confronteert met hun raar gedrag of als er sprake is van een conflict, manipuleren ze de situatie zodanig en op zo’n overtuigende manier, dat jij je schuldig gaat voelen. Je zult zelfs je excuses aanbieden voor iets waar je je niet schuldig aan hebt gemaakt! Zij liegen en bedriegen omdat zij geen respect hebben voor anderen. Ze doen er alles aan om zichzelf beter, krachtiger en meer bewonderd te laten voelen en dit is altijd ten koste van de goedheid van degene waarmee zij een relatie/vriendschap hebben.

Koppig en dogmatisch

De verborgen narcist is koppig en dogmatisch. Ze zullen slechts water bij de wijn doen om jou verder te manipuleren, zodat zij hun zin krijgen. Hun koppigheid en superioriteitsgevoel zorgen ervoor dat ze nooit berouw zullen tonen of hun excuses zullen aanbieden. Ze hebben totaal geen empathie voor anderen en zullen hoogstens empathie faken om punten te scoren. Maar hun woorden komen niet overeen met hun daden.

Jaloezie en materialisme

De verborgen narcist is erg materialistisch ingesteld en vaak jaloers op wat anderen hebben. Ze zullen echter zeggen dat anderen juist jaloers op hun spullen en kwaliteiten zijn. Ze zijn erg goed in een slachtofferrol en zullen met ongelofelijke verhalen komen over hoe benadeeld zij zijn in het leven. Dat anderen hen niet begrijpen en misbruik maken van hun gulheid en vriendelijkheid. Ze vertellen hoe integer, liefdevol en loyaal ze zijn, maar laten we eerlijk zijn: als je daadwerkelijk in het bezit bent van deze mooie kwaliteiten, dan hoef je die niet aan anderen te verkondigen. Je zult deze kwaliteiten dan gewoon uitstralen!

Onderontwikkelde emotionele intelligentie

Hun emotionele intelligentie is onderontwikkeld. Je hebt vaak het gevoel dat ze je niet begrijpen als je vertelt hoe ongelukkig je bent in de relatie. Ze weten niet hoe ze met hun eigen emoties of die van anderen om moeten gaan en zullen zich onhandig of extreem boos gaan uiten in bepaalde situaties. Zij beschouwen jouw emoties als een aanval op hun persoontje, omdat ze je zien als een verlengstuk van zichzelf.

Spiegelen van eigenschappen

De verborgen narcist spiegelt al jouw goede eigenschappen, waardoor jij onterecht denkt dat je met een geweldig persoon te maken hebt. Je voelt je verbonden met de narcist, omdat jij in feite jezelf herkent in wat zij jou voorspiegelen. Aan de andere kant projecteren ze al hun slechte eigenschappen en tekortkomingen op jou. Hierdoor denk je wederom onterecht dat jij degene bent die de dingen verkeerd ziet en dat jij de boosdoener bent. Ze zijn niet in staat om berouw te tonen. Wat ze jou aandoen wordt bestempeld als je eigen schuld of dat van anderen. Nooit zullen ze verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag!

Woede-uitbarstingen

Ze “prediken” dat zij hoogsensitief zijn, maar dit geldt alleen als het henzelf betreft. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor kritiek en feedback en reageren hierop met een woede-uitbarsting of met de stiltebehandeling. Aan de andere kant leveren ze veel kritiek op jou. Bijvoorbeeld: “Jij bent altijd boos.” Of: “Je zou eens wat aan je gedrag moeten doen.” en: “Jij bent niet integer, eerlijk of transparant.”

Passieve agressie

Passieve agressie komt altijd voor bij een verborgen narcist en is enorm frustrerend als jij hier het doelwit van bent. Termen zoals “Ik ben me van geen kwaad bewust.”, “Ik begrijp niet waar je het over hebt.” of “Wat je zegt zal wel weer kloppen, ik doe het zeker weer niet goed.” brengen je helemaal uit balans en zorgen voor twijfel en gevoelens van onmacht. De narcist probeert je uit je tent te lokken en als je je zelfbeheersing verliest en emotioneel reageert, dan genieten zij hier van op sadistische wijze. Dit is de narcistische voeding waar zij op gedijen.