Emotioneel en narcistisch misbruik hebben een enorme impact op je dagelijkse leven. Je ervaart verdriet, voelt je uit balans of verward en vermoeid.

Weet wel dat herstel van emotioneel misbruik absoluut mogelijk is. Het is echter niet altijd mogelijk om je verhaal te delen met mensen in je omgeving, simpelweg omdat zij niet volledig kunnen bevatten wat jij hebt meegemaakt. Als je niet de kans krijgt om je verhaal te vertellen, kan dit voor toenemende stress, angst en paniekaanvallen zorgen. 

 

 

 

Symptomen van trauma tijdens & na narcistisch/emotioneel misbruik:

 • Je bent snel geïrriteerd
 • Je kunt je niet goed concentreren. Je aandacht en energie is gefragmenteerd
 • Je slaapt slecht. Te weinig of juist teveel
 • Je hebt vaak nachtmerries
 • Je bent hyperalert
 • Je hebt last van malende gedachten
 • Je voelt je minderwaardig
 • Je hebt weinig of geen zelfvertrouwen meer
 • Je hebt lichamelijke klachten
 • Je probeert de logica te vinden in de chaos en drama
 • Je voelt je angstig in je eigen huis
 • Je raakt in paniek als haar/zijn naam verschijnt op je telefoonscherm
 • Je hebt het gevoel dat je een emotionele marathon hebt gelopen

 

Het kan iedereen overkomen, dat je zielsveel van iemand hebt gehouden. Je hebt je leven, je diepste gevoelens en geheimen met hen gedeeld. Dat je je onzekerheden, twijfels, angsten, rariteiten, buien en kwetsbaarheid in vertrouwen hebt blootgegeven.

En dan sta je in de kou. Vernederd, gepijnigd, verward en lamgeslagen.  Je zelfvertrouwen is tot een minimum teruggeschroefd. Dit is niet van de één op de andere dag zo gekomen, het zijn opeenstapelingen van gebeurtenissen, acties, situaties, machtspelletjes, mindgames en harde woorden geweest. Dingen waar je in eerste instantie weinig aandacht aan schonk, je wees je onderbuik gevoel af en hoopte dat alles uiteindelijk goed zou komen.

 

Het volwassen kind van narcistische ouders

Het kan ook zijn dat je bent opgegroeid in een disfunctioneel gezin, waarin je structureel emotioneel en fysiek bent misbruikt. Je hebt hierdoor geen eigen identiteit ontwikkelt, waardoor je steeds afhankelijk bent van anderen wat betreft bevestiging, waarde en validatie. Je voelt je eenzaam en alleen. Boos, verdrietig en gefrustreerd. Je hebt het gevoel dat je niets kunt afmaken qua projecten. Of dat je juist zo goed je best doet, waardoor je chronisch vermoeidheid hebt ontwikkelt.

Vaak is het zo, dat je een partner aantrekt die in meer of mindere mate hetzelfde gedrag vertoont als 1 of beide narcistische ouders.

 

Emotioneel misbruik is net zo destructief als fysiek misbruik. De impact van deze verwondingen kunnen niet zomaar genezen. Daarvoor is het nodig dat je de verantwoordelijkheid van je eigen leven weer terugneemt en dat je de kern van de emotionele wonden gaat erkennen en herstellen.

Mijn manier van coaching is ontworpen om jou te helpen de kloof te overbruggen tussen waar je nu staat en waar je heen wilt. Ik vind het enorm belangrijk dat je de ruimte krijgt om je verhaal te kunnen vertellen, dit geeft namelijk al de nodige opluchting.

Om volledig te kunnen herstellen is het uitermate belangrijk om je eigen identiteit te herdefiniëren, om je authenticiteit terug te vinden en je zelfvertrouwen te vergroten.

Ik geloof niet in kant en klare coaching technieken. Ik geloof in menselijke gesprekken waarin je je gehoord en begrepen voelt. Ik bied je een veilige omgeving waarin je je verhaal kwijt kunt en waardoor je je eigen weg weer gaat ontdekken en bewandelen.

 

Wanneer je gecommitteerd bent om de weg van herstel te bewandelen, dan zou ik mij vereerd voelen om je daarbij te ondersteunen en coachen.